JOSEPHINE JOHNSON – DOUBLE HIGH FIVE (EP)

Artiest info
Website
facebook

 

Met amper 18 minuten muziek voor zes nummers valt de nieuwe EP van de Amerikaanse folk- en Americana-liedjes zingende Josephine Johnson eerder wat te weinig uit, maar misschien is dit minialbum wel de voorbode van een binnenkort volgende full-cd en dan kunnen we hiermee natuurlijk best leven. Want na de beluistering van deze zes songs willen we eigenlijk meer van dit moois aangeboden krijgen door deze singer-songwriter uit Savannah, Georgia.

Zij brak in 2018 door met haar album “The Spark” waarop ze soul, folk en country op knappe wijze in haar nummers vermengt. Dat was toen de opvolger van haar debuutalbum “Let It All Out” uit 2014. In totaal heeft ze nu dus al drie albums op haar conto staan, hetgeen ons nog meer doet vermoeden dat deze EP een tussendoortje is met enkele recente composities die ontstaan zijn in de lockdown-periode omwille van Covid-19.

Het plaatje begint met de meest recente single ‘Built To Last” waarna met “In The Field” een geheel instrumentaal nummer volgt. Josephine Johnson speelt zelf op akoestische gitaar en op tenor ukelele, terwijl albumproducer Andrew Sovine slidegitaar, lap speelgitaar, basgitaar en omnichord voor zijn rekening neemt. Enkele van deze instrumenten horen we in het korte maar aanstekelijke liedje “Double High Five”. Andere instrumentalisten die een bijdrage aan deze plaat hebben afgeleverd zijn Mike Kapitan op piano en percussie en Rob Heath die op drums meespeelt bij het laatste nummer “Feather Song” (zie 2e video), de eerste single en de enige song die uptempo op een rockende beat wordt gebracht.

Onze favoriete song uit dit EP-tje is echter “Where I Belong”, een intimistisch liedje waarvan u ook kan meegenieten dankzij de eerste video bij deze recensie. Josephine Johnson zingt haar nummers met een lieflijke stem die zorgt voor een aangename sfeer bij het beluisteren van haar melodieuze en soms melancholische liedjes waarvan “Sister Rosetta Goes Before Us” nog een extra voorbeeld is. Dat is trouwens een coverversie van een nummer uit het in 2008 uitgebrachte album “Don’t Do Anything” van de Amerikaanse singer-songwriter Sam Phillips. U kent deze song misschien ook wel in de versie van Robert Plant en Alison Krauss die het liedje als eersten in 2007 opnamen voor hun succesalbum “Raising Sand”. Ja hoor, Josephine: ‘we want more (very soon)’.

(valsam)